Γιατί συμμετέχω

 

Γιατί συμμετέχω

Συμμετέχω γιατί πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να βάλουμε στην άκρη το διχασμό και το μίσος. Γιατί αυτή είναι στιγμή να ενώσουμε την παράταξη και τη χώρα σε μια προσπάθεια να ξαναβρούν τον καλύτερο εαυτό τους. Να δώσουμε ελπίδα στους πολίτες που διψούν για αλλαγή, για πολιτική, για προοπτική.

Όλοι όσοι συμμετέχουν είναι συναγωνιστές στη μάχη αυτή. Όμως, θέλουμε η δική μας προσπάθεια, η δική μας φωνή να είναι διαφορετική. Στηρίζεται στους πολίτες που πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά. Δεν στηρίζεται σε μηχανισμούς, ούτε επικαλείται την ιστορικότητα. Η δική μας προσπάθεια βλέπει στο μέλλον. Σε ένα μέλλον που μπορούμε να διαμορφώσουμε από την αρχή. Σε μια παράταξη και μια χώρα που μπορούμε να αλλάξουμε, μαζί.

Πού ανήκω ιδεολογικά

Ανήκω στο μεγάλο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς. Η καρδιά του ιδεολογικού μου χάρτη χτυπά προοδευτικά. Με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στο επίκεντρο, θέλουμε η προσπάθειά μας να αγκαλιάσει τον πολιτικό χώρο που εκτείνεται από την ανανεωτική αριστερά έως το φιλελεύθερο κέντρο.

Σέβομαι το παρελθόν του χώρου μας. Είμαι κομμάτι αυτού του παρελθόντος και θα μαθαίνω για πάντα από αυτό. Όμως, στην προσπάθειά μας αυτή θέλουμε να μιλήσουμε μια γλώσσα διαφορετική. Να σκεφτούμε νέες ιδέες και να ξανασυναντηθούμε με το χαμένο ριζοσπαστισμό μας. Να διαμορφώσουμε τον ηθικό χώρο για να ακουστεί το πολιτικό μας επιχείρημα.

Τι θέλω για τη χώρα

Η χώρα περνάει τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής της ιστορίας. Η ελληνική κοινωνία χτυπήθηκε όσο λίγες. Σχέδια ανατράπηκαν, όνειρα ματαιώθηκαν, προσδοκίες χαμήλωσαν, οικογένειες χώρισαν και ευκαιρίες χάθηκαν. Αμέτρητοι συμπολίτες μας συνωστίζονται στο περιθώριο. Τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής μοιράστηκαν άδικα για να μην θιγούν μικρά και μεγάλα κλειστά συστήματα. Για να μη θιγούν οι χρεοκοπημένες πολιτικές και οικονομικές ελίτ.

Μετά από τόσα χρόνια κρίσης μας λείπει και το σχέδιο και η ηγεσία. Όμως, αυτό που πραγματικά μας κρατά καθηλωμένους είναι η έλλειψη ενός καθαρού ηθικού και πολιτικού ορίζοντα. Δεν έχουμε καταλήξει τι χώρα θέλουμε, δεν ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Παλεύουμε με τους κακούς μας εαυτούς, με όλα αυτά που μας κρατάνε πίσω.

Εμείς, πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξαναφτιάξουμε, βήμα – βήμα, τη χώρα που ταιριάζει στους καλύτερους εαυτούς μας. Μια χώρα με ελευθερία και δικαιοσύνη. Μια χώρα που πιστεύει με την καρδιά της στο μεγάλο πείραμα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Μια χώρα με ισχυρούς θεσμούς, ανεξάρτητους, με εξουσίες που ελέγχει η μια την άλλη. Με δημοκρατία και συμμετοχή. Μια χώρα που τιμά την αξιοπρέπεια της δουλειάς και τον κόσμο της εργασίας.

Μια χώρα που δίνει ευκαιρίες, πολλές και σε όλους. Μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με την ανεργία και τη φτώχεια. Με μια οικονομία ανοιχτή, που παρέχει κίνητρα και δυνατότητες, και δεν αφήνει κανέναν εκτός. Μια χώρα και μια οικονομία που δεν κοιτάζει ποιος είσαι, ποιο είναι το επώνυμό σου και τις διασυνδέσεις σου, αλλά κοιτάζει το χαρακτήρα σου, ποιος είσαι, και που θες να πας. Μια χώρα που είναι πάντα εκεί όταν κάποιος από εμάς χρειάζεται βοήθεια.

Τι θέλω για τη δημοκρατική παράταξη

Η προσπάθειά που ξεκινάμε θέλουμε να είναι συλλογική. Δεν αφορά μόνο ένα πρόσωπο, δεν αφορά μόνο ένα κόμμα. Θέλουμε να αφορά το σύνολο του προοδευτικού κόσμου της χώρας. Αποτελείται από πολίτες που συμμετέχουν χρόνια στα κοινά, αλλά και πολίτες που είχαν αποφασίσει να μείνουν εκτός. Πολίτες που δεν ένιωθαν άνετα στα κομματικά κατεστημένα. Αποτελείται νέους που αποφάσισαν να ασχοληθούν για πρώτη φορά, πιστεύοντας ότι αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετικά.

Θέλουμε να φέρουμε πίσω τους ψηφοφόρους της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, αυτούς που έχουν απογοητευθεί, αυτούς που απέχουν, αυτούς που συμβιβάστηκαν με άλλες λύσεις. Τους νέους και αυτούς που είναι ακόμα νέοι στην καρδιά.

Θέλουμε να χτίσουμε μια νέα πλειοψηφία, μια κινηματική πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας. Μια νέα πλειοψηφία που να μπορεί να ανανεώσει τη δημοκρατική παράταξη και να φέρει την αλλαγή στη χώρα.

Γιατί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά

Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πολίτες θα συμμετάσχουν με πάθος τα χρόνια που έρχονται. Θα δουλέψουμε και θα παλέψουμε πάνω σε αυτό. Για αυτούς που θέλουν κάτι καινούργιο. Για αυτούς που θέλουν κάτι να αλλάξει. Για αυτούς που είναι εκτός.

Ακούγεται δύσκολο, και είναι. Όμως, η ελληνική κοινωνία έχει ανατρέψει πολλές φορές ό, τι οι επαγγελματίες της πολιτικής και οι μηχανισμοί θεωρούσαν αναπόφευκτο. Σας ζητώ να κάνουμε το ίδιο και τώρα. Να αλλάξουμε. Και θα καταφέρουμε. Μαζί.