Αλλαγή

 

Έχουν περάσει σχεδόν δύο αιώνες από τη Διακήρυξη της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Μια διακήρυξη που έθετε τα ηθικά θεμέλια της κοινής μας ζωής. Μιας ζωής με ελευθερία και δικαιοσύνη. Με τιμή και αξιοπρέπεια. Με τη ματιά μας στραμμένη στην Ευρώπη.

Στα χρόνια που πέρασαν από τότε, εμείς, οι πολίτες αυτής της χώρας, χτίσαμε θεσμούς, και κόμματα και κινήματα που υπηρετούσαν αυτήν την παλιά διακήρυξη.

Στην ιστορία μας, ως χώρα, δεν μείναμε πάντα πιστοί σε αυτήν. Κάναμε λάθη. Και αστοχήσαμε. Και πισωγυρίσαμε.
Όμως, πάντοτε επιστρέφαμε ισχυρότεροι γιατί στον καταστατικό μας κώδικα, στο μέσα σύνταγμά μας, είχαμε χαραγμένη την ευφυία της αλλαγής. Μιας νέας γέννησης που ερχόταν να ευθυγραμμίσει το ταξίδι μας στο χρόνο και στην ιστορία με τον ηθικό αστερισμό της γέννησής μας.

Συναντιόμαστε σε μια τέτοια στιγμή. Σε μια στιγμή που πρέπει να ξαναδούμε τους εαυτούς μας από την αρχή. Είναι η στιγμή που οι δικές μας προσπάθειες για τη δική μας νέα γέννηση πρέπει να συγχρονιστούν με την αναγέννηση της χώρας.

Σε αυτό το μεγάλο πείραμα της ένωσης της παράταξής αποδεικνύεται ότι, παρά τις όποιες διαφωνίες μας, εξακολουθούμε να βλέπουμε τον κόσμο με τα ίδια μάτια, εξακολουθούμε να θέλουμε την ίδια χώρα.

Εάν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από την πολιτική στιγμή της ίδρυσής μας, εάν είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι εμείς, οι πολίτες αυτής της χώρας, μπορούμε να την αλλάξουμε.

Για να φτιάξουμε μια κοινωνία πιο ελεύθερη. Πιο ανοιχτή. Και πιο δίκαιη. Και πιο περήφανη. Μια κοινωνία που δίνει ευκαιρίες. Μια κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν πίσω, δεν αφήνει κανέναν εκτός.

Αυτή η προσπάθεια είναι περισσότερο στα δικά μας χέρια. Εάν πιστεύετε και εσείς ότι αυτή είναι η ώρα για αλλαγή, αυτή είναι η ώρα για πολιτική, αυτή είναι η ώρα για να ενωθούμε ως χώρα και ως παράταξη, τότε σας ζητώ να πιστέψετε: όχι στις μεμονωμένες δυνατότητες ενός ή λίγων, αλλά στις δικές σας.

Γιατί τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσουμε από την αρχή. Να γίνουμε αυτουργοί της ιστορίας. Να είμαστε εμείς που θα δώσουμε μαρτυρία σε μια νέα γέννηση. Και τη μαρτυρία αυτή θα τη δώσουμε με μια λέξη χαραγμένη σε αυτήν την παλιά διακήρυξη. Μια λέξη μόνο. Την ίδια λέξη που αντηχεί πάνω στις στέγες και μέσα στις καρδιές των ανθρώπων αυτής της χώρας για δύο αιώνες τώρα.

Αλλαγή. Αλλαγή, από την Κρήτη έως τον Έβρο και από την Ικαρία έως την Κεφαλονιά. Αλλαγή. Αλλαγή, τώρα και για πάντα.

Μιχάλης Κ. Παττακός